Chybí už jen investor, co by trochu pomohl

Po přečtení nadpisu asi leckdo přimhouří oči, že něco takového si snad nemůže nikdo opravdu myslet, nebo dokonce prohlašovat. Ale často i jinak velmi schopní lidé chvílemi k tomuto přístup sklouzávají. To teď nemluvím o v poslední době populárním modelu profesionálního start-up, který se zabývá více svou atraktivitou pro investory, než svými zákazníky a business modelem.

Na stránkách každé venture skupiny si můžete přečíst, jaké jsou požadavky na začínající podnikatele, kteří by jim mohli přijít zajímaví. Jsou tam obvykle požadavky na obrat, pozici na trhu, růst, tým… Občas tam jsou i vzletná vyjádření, že hledají rostoucí, úspěšné, s potenciálem, jako by někdo hledal opačný případ.

Pokud začnete uvažovat o tom, že tohle všechno dokážete splnit a přeplnit, jen je potřeba trochu pomoci od investora, máte našlápnuto k situaci jak z knihy Hlava XXII.

Bloudící podnikavce, kteří se dostali do téhle slepé uličky lze často snadno identifikovat podle termínu, který s oblibou používají: hledají smart money, chytré peníze. Investora s přehledem, zkušeností a přesahem do oboru.

Tak takoví investoři nejsou. Je to mýtus. Přesněji řečeno, jsou, ale určitě mají lepší věci na práci, než tahat něčí start-up na výsluní, zvlášť s použitím svých peněz.

Jak z takového myšlení ven ?

Zopakovat si skutečnost: investoři tu nejsou proto, aby vám pomohli. Já vím, člověk najde spousty příběhů, kdy vstup investora znamenal pro start-up ten opravdový odpich. Jenže takový start-up by asi fungoval i s jiným investorem, často dokonce by stačil mentor a o investora vůbec nemuselo jít.

Z druhé strany, investoři vyhledávají podniky, které je vlastně už nepotřebují. Pracoval jsem kdysi pro společnost, která měla obrovskou uživatelskou základnu a která hledala investora, který by jim pomohl s její monetizací. Nikdo neměl zájem. Tak se kousli, že to zvládnou sami, a za půl roku měli svůj první milion. Dolarový. Investoři jim náhle začali nocovat ve spacácích před budovou.

Venture investor nebo obchodník tu není od toho, aby někomu pomáhal. Hledá stroj na peníze, který se nafoukne, aby uměl zpracovat vyšší objemy.

Dovolím si uzavřít tím, že kdo hledá investora, aby mu pomohl, není na investora ještě zdaleka připraven.

Leave a Reply