Hledá se obchodník

Před časem jsem chodíval kolem nástěnky v jednom coworkingovém centru s nápisem Hledá se. Tři čtvrtiny inzerátů bylo „Hledá se obchodník“. Tyhle inzeráty jsem si vždycky se zájmem přečetl, ale ne proto, že bych zamýšlel se realizovat jako obchodník. Hledal jsem v nich, proč tyto obchodníky hledají. Domnívám se totiž, že v drtivé většině případů je to dávno špatně.

Jako začínající a rozjíždějící se projekt musím své zákazníky znát, věnovat vše tomu, abych je poznal a denně s nimi pracovat. Než začnu investovat do reklamy, musím vědět přesně, co zákazníky zajímá, musím mít cesty pro získání zpětné vazby a její zpracování.

Každý miluje svůj produkt, chápu to. Ale nejde přeci o nás, jde o ty, kterým by měl sloužit. Potřebujeme potenciální zákazníky s naším produktem oslovit a nedaří se nám to? Hledáme obchodníka, někoho, kdo náš produkt prodá? Je to špatné, propadli jsme klamu, že náš produkt je naprostá pecka a stačí ho dostat k lidem a peníze se jen pohrnou.

Obchodník se najímá, až když si mohu dovolit o část svých potenciálních zákazníků přijít. Najímá se v situaci, kdy nestíhám zpracovávat poptávky a objednávky a musím se soustředit na další oblasti podniku. Nikdo totiž nebude můj produkt prodávat s větším nasazením, než já sám. To už opravdu musím nestíhat, když své hýčkané klienty předhodím cizímu člověku.

Svůj růst a úspěch si musíte vybojovat sami. Kdo chce být úspěšný, musí do první linie.

Leave a Reply