Cena investovaných peněz

Jestli si myslíte, že peníze, které vám případný investor dá, jsou lepší nápad, než peníze rodiny nebo banky, tak byste měli začít pochybovat. Asi každý bankéř vám bez zaváhání prozradí, že peníze investora jsou ty nejdražší. Dražší než vlastní kapitál, dražší než beníze z banky.

Jak tomu rozumět ?

Stručně to lze vysvětlit matematicky. Investor má určitou požadovanou (roční) výnosnost svých peněz. Obvykle někde kolem 40%, někdy méně, ale určitě nad 20%. I když po vás v průběhu investice nechce žádné splátky, nebo dividendy, tato čísla očekává dosáhnout při prodeji (exitu) své investice.

Když si tak porovnáte částku, kterou takto “vydělá” s tím, kolik byste zaplatili bance “navíc” v případě půjčky, vyjde vám, že to není rozhodně žádná láce.

Aby investor takto vysokých čísel mohl dosáhnout, využívá často i finanční páky, kdy zajistí jako svého koinvestora banku, nebo jiného partnera, který nepožaduje tak vysokou výnosnost poskytnutých fondů.

Investorova zkušenost, kontakty nebo dokonce záruky se získáním takových fondů výrazně pomáhají. Banky tak jsou ochotny investovat do projektů, které by bez participace investora pro ně byly neprůchozí.

Leave a Reply